Virgil Popescu: România susţine introducerea în cel mai scurt timp a unui plafon la tranzacţiile cu gaze naturale pe piața europeană

Virgil Popescu: România susţine introducerea în cel mai scurt timp a unui plafon la tranzacţiile cu gaze naturale pe piața europeană
Publicat: 12/10/2022, 19:21
Actualizat: 12/10/2022, 19:21

România susţine introducerea în cel mai scurt timp a unui plafon la tranzacţiile cu gaze naturale pe piaţa europeană şi continuarea proiectelor de construcţie a unor noi capacităţi de producere a energiei electrice pentru consolidarea securităţii în aprovizionare la nivel naţional şi regional, a anunţat, miercuri, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Oficialul român a participat la reuniunea Informală a Consiliului TTE în format Energie, organizată la Praga, pentru a discuta măsuri concrete de abordare a problemei preţurilor ridicate la energie şi gaze naturale. Reuniunea este organizată în contextul demersurilor intensificate la nivel european privind identificarea unor soluţii de durată pentru reducerea preţurilor la gazul natural şi energia electrică pentru consumatorii finali şi industrie.

“Cu ocazia reuniunii de astăzi, am subliniat importanţa unor măsuri accelerate şi eficiente de gestionare a preţurilor ridicate la gaze naturale şi energie precum şi a prezentării, de către Comisia Europeană, a unor soluţii cu privire la designul pieţei de energie în cel mai scurt timp, în sensul decuplării preţului la gazele naturale de preţul la energie electrică. Această măsură este necesară pentru a asigura reflectarea mixului energetic diversificat şi a tehnologiilor cu costuri reduse în facturile finale ale consumatorilor”, a scris ministrul Energiei pe Facebook.

Cu privire la gazele naturale, Popescu a reiterat susţinerea de către România a introducerii în cel mai scurt timp a unui plafon la tranzacţiile cu gaze naturale pe piaţa europeană.

„Măsura plafonării ar trebui implementată la nivelul întregii Uniuni”

Un tarif plafonat ar conduce la un preţ mai redus la energia electrică produsă pe bază de gaze naturale, la agentul termic şi la materia primă utilizată în industria de profil. Măsura plafonării ar trebui implementată la nivelul întregii Uniuni, pentru importurile de gaze naturale indiferent de provenienţă şi pentru tranzacţiile interne, cu asigurarea securităţii în aprovizionare. În acest sens, este importantă activarea Platformei Energetice Europene pentru achiziţia în comun a gazelor naturale astfel încât să se asigure o distribuţie echitabilă a volumelor suplimentare de gaze şi GNL atrase către UE”, a menţionat oficialul ME.

În ceea ce priveşte consolidarea securităţii în aprovizionare la nivel naţional şi regional, ministrul a precizat că România susţine continuarea proiectelor de construcţie a unor noi capacităţi de producere a energiei electrice, prin maximizarea utilizării surselor interne de energie.

“Astfel, România va continua dezvoltarea proiectelor în domeniul energiei regenerabile, fiind planificată o cantitate suplimentară de 6,9 GW până în 2030, al gazelor naturale prin continuarea extracţiei din Marea Neagră, dar şi a proiectelor onshore, inclusiv de infrastructură precum şi în domeniul nuclear prin finalizarea proiectelor de la Cernavodă şi implementarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni”, a transmis Virgil Popescu.

România susţine o abordare neutră din punct de vedere al tehnologiilor

În acest context, România susţine o abordare neutră din punct de vedere al tehnologiilor, fiind necesară utilizarea tuturor surselor cu emisii scăzute de carbon pentru a atinge cumulativ obiectivele de independenţă energetică şi decarbonizare.

“De asemenea, din perspectivă europeană am subliniat necesitatea finalizării proiectelor de interconectare pentru a asigura accesul uniform al statelor membre la livrări suplimentare de gaz şi LNG, precum şi utilizarea fondurilor EU, inclusiv din perspectiva planului REPower EU pentru noi capacităţi de producere a energiei. În cadrul dezbaterilor cu părţile contractante ale Comunităţii Energetice, am reiterat sprijinul pentru securitatea în aprovizionare a Republicii Moldova. Este de interes consolidarea cooperării în domeniul energetic atât cu Ucraina cât şi cu Republica Moldova, în format trilateral, pentru a întări securitatea regională şi pregătirea pentru iarnă, în spiritul declaraţiei comune emise de cele trei state la Odessa în luna septembrie 2022”, a mai scris şeful de la Energie.

Zonă de securitate nucleară şi protecţie în jurul centralei Zaporojie

Nu în ultimul rând, în contextul celor mai recente evenimente de la centrala nucleară Zaporojie, ministrul şi-a exprimat suportul pentru demersurile AIEA de a stabili o zonă de securitate nucleară şi protecţie în jurul centralei pentru a garanta siguranţa amplasamentului şi a personalului de operare. “Acest lucru trebuie realizat cât mai repede cu putinţă”, a transmis Virgil Popescu pe reţeaua de socializare.

Potrivit sursei citate, în cadrul reuniunii anterioare, din data de 30 septembrie 2022, s-a ajuns la un acord politic asupra Regulamentului care prevede măsuri temporare privind ameliorarea impactului preţurilor la energie electrică asupra consumatorilor în iarna care va urma. Acest regulament reprezintă un prim pas în gestionarea crizei preţurilor la energie, fiind discutate în continuare soluţii pentru a asigura o reducere semnificativă şi sustenabilă a preţurilor.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Obligatoriu la plata cu CARDUL. Lege definitivă în România. Intră în vigoare azi, 16 iunie
Florian Coldea, legături cu mafia albaneză. Documente oficiale
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Premii record la Wimbledon și ceremonie de adio pentru Andy Murray
×